40 jaar ijs in ons dorp, een koud kunstje.

40 jaar geleden begonnen een aantal enthousiaste schaatsers met de eerste officiële  ijsbaan in Lemelerveld. Dit jaar wordt een jubileumjaar, een goede reden om onze medejubilaris (ook de Lemelervelder bestaat dit jaar 40 jaar) eens uit te nodigen voor een interview. En wat is er leuker om de twee mannen van het eerste uur eens een paar uur over de vloer te hebben voor verhalen uit de oude doos en ook nog wat zinvolle opmerkingen…..

Daar zitten ze dan aan de keukentafel, twee krasse knarren Gerrit Zwinselman (80 jaar) en Jan Kleinlugtebeld(bijna 73 jaar). Een plastic tasje vol met krantenknipsels is ook een beetje de onderlegger voor ons gesprek.

Het begon allemaal in 1981 op de Strenkhaar bij Anton Hondeveld. De melkbussen moesten regelmatig van de dam gehaald worden alvorens toegang te krijgen tot het onder water gezet stuk land. Koning winter regeerde toen nog met grote regelmaat over Salland dus kon er volop geschaatst worden.  Vanuit het kanaal werd een leiding gelegd naar het land voor het nodige water. Er moest dus steeds doorgepompt worden tijdens de vorst anders bevroren de leidingen en was het uit met de (ijs)pret. De grondslag was dermate slecht, dat het pompen permanent ook door moest gaan, maar probeer maar eens een emmer met een gat erin vol te krijgen. Allerlei trucs werden bedacht om dit euvel te verhelpen. De geniale ingeving om een onderlaag van plastic aan te brengen bleek helaas ook een grote mislukking. Na een tijdje pompen ontstonden overal bulten met luchtbellen, zodat het geheel meer weg had van een maanlandschap.

 

Eind jaren 80 kon een perceel tegen de punterstraat aan gehuurd worden van de boer. De grondslag was beter en het water kon via een sloot uit het kanaal gehaald worden. Later is er met vereende krachten een permanente leiding onder de grond door aangelegd, zodat er veel sneller en dus niet permanent gepompt hoefde te worden. Wel moesten van de landeigenaar de lichtmasten in het midden gepositioneerd worden, hetgeen niet erg handig is als je je met een ladder op glad ijs begeeft tijdens reparaties. Tegenwoordig hebben de masten een scharnierpunt aan de voet om de lichtbronnen te repareren en voor demontage voor opslag in de zomerperiode.

Vanuit mijn oude huis in de Tjalkstraat was het maar een wipje naar de baan. Ik had geen internet nodig om te kijken of de baan geopend was, want de piratenmuziek schalde door de hele wijk. En iedere keer was het genieten van deze prachtige ijsvloer, die met steeds professionelere apparatuur in conditie gehouden werd. 4 veegmachines, een dweilmachine en vele manuren zorgden daarvoor. Inmiddels staat er een mooie kantine, opgeduikeld in Nijmegen, zorgt het bestuur en een aantal vrijwilligers voor een perfecte ijsvloer en de muziek maakt het plaatje compleet. Ieder jaar als er een vorstperiode aan dreigt te komen, worden bij alle bestuursleden alle verloven ingetrokken en is het met man en macht aan de bak om het water hard te laten worden. Zelfs als er sneeuw op een dunne ijslaag valt, zodat je nog niet met zware apparatuur het ijs op kan, hebben onze ijsmeesters een methode ontwikkeld om vanaf de kant met een paar trekkers, lieren en sneeuwschuivers de sneeuw op een bult te schuiven zodat de vorst zijn werk kan doen voor een dikke ijslaag. Meerdere keren had Lemelerveld de primeur om open te kunnen en werd met enige jaloezie door de buurtijsclubs naar onze mannen gekeken. En dan komt ook vanuit de hele regio iedereen naar het schaatspunt om te genieten van ons natuurijs. 1000 tot 1500 man per dag waren geen uitzondering. Elke avond na sluitingstijd  worden dan de scheuren dicht gegoten met emmertjes en gietertjes en wordt de baan daarna weer spiegelglad gedweild….. een koddig gezicht al die mannetjes in de rode jassen met puntmuts, net of de kaboutertjes aan de gang zijn. De laatste jaren heeft ook onze ijsbaan last van de klimaatveranderingen en mag je blij zijn als je een paar dagen per jaar ijs hebt.

De ijsbaan viert dit jaar haar 40e verjaardag en wie jarig is trakteert. Het bestuur heeft besloten om alle leden, dit jaar een gratis kaart te geven. In november kunt u de kaart in de bus verwachten. Gelukkig geniet de club een geweldige financiële steun uit het dorp….voor 8 euro per jaar heb je al een gezinskaart, 5,5 euro voor een lidsmaatschap boven de 16 jaar en voor 4 euro ben je al donateur. Om de opgroeiende jeugd en de nieuwkomers in het dorp te begroeten kunnen nieuwe leden zich op 13 of 20 november tussen 10 en 12 uur in het schaatspunt melden en kunnen ze voor half geld lid worden voor het komend jaar. Onze ijsmeesters hopen een bult nieuwe leden, maar ook eventuele aanmeldingen voor vrijwilliger in de ijstijd  te kunnen begroeten. Dus laat ze niet (door het ijs) zakken en meld je aan.

Bestuur van de ijsbaan, namens de redactie hartelijk gefeliciteerd en we hopen dat jullie komende winter weer knetterdruk mogen worden voor de schaatsliefhebbers uit Lemelerveld en de verre omtrek.

Foto’s en tekst: Willem van Trui

Bij de foto: de beide mannen met de trofee in de hand gekregen als 40 jarig bestuurslid van de ijsbaan.

Deel dit:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertenties

Sukerbiet op Social Media

Andere berichten