Dromen blijven dromen als je niet in actie komt. Met vriend en motivator, inmiddels overleden, Koos de Vries zette Janny de eerste stappen en voerden ze de eerste gesprekken. Al heel snel haakte oud-collega en dorpsgenoot Irma Hegeman aan. De droom? Een plek waar Lemelervelders mogen sterven (Hospice) of tijdelijk verblijven (Respijt) zonder het dorp uit te moeten. De initiatiefnemers willen met dit artikel hun plan delen, in de positieve verwachting dat Lemelervelders het gaan omarmen. Wordt deze droom werkelijkheid?
Het plan:
Voor ouderen, hulpbehoevenden en stervenden is het op dit moment niet mogelijk om in Lemelerveld te blijven, wanneer dit tijdelijk nodig of wenselijk is. Lemelervelders zijn voor een verblijf in een Hospice of voor een vorm van Respijtzorg aangewezen op buurtdorpen of -als dichtbij geen plaats is- verder van huis. Het gevolg met name voor ouderen en alleenstaanden is dat bezoek van familie en vrienden dan niet altijd mogelijk is. Het is eenieder gegund om dichtbij huis te blijven. Als Lemelervelder te mogen sterven in Lemelerveld (Hospice). Of als Lemelervelder tijdelijk te kunnen verblijven in je eigen woonplaats als terugkeer naar huis nog niet mogelijk is (Respijtzorg).
Het initiatief krijgt een stichting als rechtsvorm, met een vrijwillig bestuur en een professionele/ betaalde coördinator. Johan Neppelenbroek is al bereid gevonden om zitting te nemen in het toekomstige bestuur van deze stichting.
De combinatie van Hospicezorg en Respijtzorg maakt van dit initiatief een uniek concept. Het combinatiehuis in Lemelerveld moet een huis zijn waar de nadruk ligt op de kwaliteit van leven in een huiselijke omgeving voor mensen in hun laatste levensfase en voor mensen die tijdelijk niet thuis de zorg kunnen krijgen die nodig is. Uitgangspunt daarbij is respect voor eigenheid, autonomie en privacy van de gast in een veilige en rustige omgeving.
Het Hospice
Het Hospice biedt hulp aan ernstig zieke en lijdende mensen in de laatste levensfase, wanneer genezing niet meer mogelijk is en sterven en dood onafwendbaar zijn. Uitgangspunt is om mensen in de terminale fase van hun leven zo lang mogelijk thuis te ondersteunen. Hierbij wordt gestreefd om de omgeving van de zieke optimaal bij de zorg te betrekken. Toch is het om uiteenlopende redenen niet altijd mogelijk in deze laatste levensfase thuis te blijven. Dan bestaat de mogelijkheid om de zorg -met behulp van familie, vrijwilligers en beroepsmatige hulpverleners- voort te zetten in een Hospice waarbij de eigen huiselijke leefsituatie zo goed mogelijk wordt nagestreefd. Verblijf in het Hospice is kortdurend van aard.
Het Respijthuis
Het Respijthuis is een ‘gewoon’ huis midden in de buurt, waar mantelzorgers hun zorg tijdelijk kunnen overdragen aan zorgzame vrijwilligers. In het Respijthuis kunnen gasten met een chronisch lichamelijke ziekte voor de duur van één tot zes weken logeren. Uitgangspunt is dat gasten begrijpen wat er gebeurt. Het Respijthuis heeft ‘open deuren’ en iedereen kan in- en uitlopen. In het Respijthuis kunnen ook mensen kortdurend verblijven na ontslag uit het ziekenhuis, wanneer teruggaan naar huis nog niet mogelijk is omdat geen mantelzorg aanwezig is of de juiste mantelzorg niet geboden kan worden.
Er is nog een hele weg te gaan, maar als je ergens je schouders onder zet blijkt er in ons dorp heel wat mogelijk. Het vraagteken achter de kop van dit artikel moet een uitroepteken worden. Aan de inzet van Janny, Irma en Johan zal het niet liggen. Wilt u hen op enigerlei wijze helpen of heeft u ideeën om dit burgerinitiatief te doen slagen, neem dan contact op met:
- Janny Velthuis 06 -54687425 (jannyvelthuis@home.nl),
- Irma Hegeman 06-40263111 (ihegeman1962@gmail.com) of
- Johan Neppelenbroek 06-22697439 (johanneppelenbroek@hotmail.com).
Tekst: Willem van Trui i.s.m. Irma en Janny
Foto: Hans Heerink
1 gedachte over “Een Huis voor Hospicezorg en Respijtzorg in Lemelerveld?”
Respect voor dit plan.
Alle goeds gewenst met de uitvoering ervan.