In deze eendaagse training op 15 of 16 september leer je wat de rol, de taken en de grenzen zijn van een vertrouwencontactpersoon (VCP). Ook leer je wat het verschil is tussen een vertrouwenspersoon en een vertrouwenscontactpersoon.
Grensoverschrijdend gedrag komt helaas overal voor, ook bij vrijwilligersorganisaties. Het ontbreken van een luisterend oor of iemand die raad geeft, maakt het moeilijker voor vrijwilligers en leden om ongewenst gedrag te bespreken. Mede hierdoor zien slachtoffers er vaak van af hun klacht te melden en blijven ongewenste en onveilige situaties voortbestaan. Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is daarom belangrijk.
Een VCP gaat in gesprek met slachtoffer of beschuldigde en onderzoekt waar de persoon in kwestie terecht kan met zijn hulpvraag en welke mogelijke stappen genomen kunnen worden. Daarnaast helpt de VCP het bestuur grensoverschrijdend gedrag binnen de organisatie te voorkomen aan de hand van het beleid.
Enkele randvoorwaarden:
– de VCP is geen bestuurslid
– kan om de vier jaar een VOG overleggen
– is niet inhoudelijk betrokken bij procedures
Meld je aan bij het Vrijwilligerspunt Dalfsen en leer hoe je je rol als VCP kunt oppakken! Er is een beperkt aantal plekken. Vol = vol.