Een kledingbieb in Lemelerveld?! Ja!
Op woensdag 25 januari 2023 wordt om 16.00 uur aan de Handelsweg 20, de eerste kledingbieb van Overijssel geopend met onder andere een levende etalage en passende muziek die wordt verzorgd door leerlingen van het Carmel College Salland.
Op initiatief van Duurzaam Leefbaar Lemelerveld is de afgelopen maanden met een grote groep vrijwilligers, flink geklust in het pand aan de Handelsweg 20 in Lemelerveld. Met hulp en giften van vele mensen uit de regio is hier inmiddels, zo durven we wel te zeggen, de grootste en meest duurzame inloopkast van Overijssel gerealiseerd. Een inloopkast van 100 m², waaruit iedereen uit de regio kleding mag komen lenen! Waar kom je dat tegen? In Lemelerveld dus, op de grens van het Vechtdal en Salland op 20 minuten rijden vanaf Zwolle en op 10 minuten vanaf Dalfsen, Ommen, Hellendoorn, Nijverdal, Luttenberg, Raalte, Heino.
Een kledingbieb, hoe kom je erop?! Veel mensen zijn op de een of andere manier wel bekend met een bibliotheek waar je boeken kunt lenen. Maar dat je ook kleding kunt lenen, kennen de meeste mensen alleen in het geval van bijvoorbeeld een smoking of galakleding. Toch wordt het elders in het land al wel langer gedaan, ook met ‘gewone’ kleding.
Naast de persoonlijke aandacht en de adviezen en tips van onze vrijwilligers biedt het lenen van kleding een mooie aanvulling voor de vintage of thrifting liefhebber! En voor vrouwen, die op een andere manier al bewust met kleding omgaan, kan het een manier zijn om toch regelmatig iets anders te dragen, zonder het duurzaamheidsaspect uit het oog te verliezen. In deze economisch mindere tijden is het ook een mooie manier om je kledingkast voordelig uit te breiden met tijdelijke items. Ideaal voor meiden met een beperkt kledingbudget. De kledingbieb richt zich dan ook op meisjes en vrouwen vanaf ongeveer 10 jaar (vanaf maat XS).
Namens Duurzaam Leefbaar Lemelerveld houden Christel Neppelenbroek en Jolanda Ramerman zich bezig met de uitvoering. Jolanda heeft een achtergrond in het bibliotheekwerk en is als vrijwilligster op verschillende manieren bezig rondom het thema duurzaamheid. Christel werkt al zolang ze zich kan herinneren in de mode. Daar is in de afgelopen decennia het nodige in veranderd, waardoor kleding tegenwoordig steeds vaker als wegwerpartikel wordt behandeld. Dat is zo ontzettend jammer! In de eerste plaats omdat daarmee veel grondstoffen, haast ongebruikt, worden verspild, maar ook omdat de afvalberg hierdoor onnodig groeit.
Om de kringloop van textiel nog verder te verduurzamen is naast de kledingbieb ook een atelier ingericht. Daar kunnen kapotte kledingstukken worden gerepareerd. Als ze echt niet meer draagbaar zijn, worden stof, knopen, ritsen of andere fournituren eraf gehaald voor hergebruik. Ook de stof wordt zoveel mogelijk hergebruikt. Ook al is het een klein begin, het kan het begin zijn van bewuster omgaan met textiel. Daar hopen we natuurlijk op! Daarnaast heeft de kledingbieb met het atelier ook een sociale functie.
Kom gerust eens langs en schuif aan met je eigen brei- haak- of naaiwerkje of laat je verleiden tot het ontdekken van een nieuwe techniek of creatie. Het atelier is bedoeld als een creatieve broedplaats op het gebied van textiel. Regelmatig zullen er dan ook workshops worden verzorgd door professionals en gasten en via social media kun je allerlei inspiratie krijgen. Thuis geen naaimachine of breimachine? Loop gerust binnen en maak gebruik van wat we te bieden hebben!
Om te mogen lenen, word je voor een relatief klein bedrag lid van de kledingbieb. Daar heb jij natuurlijk voordeel bij. Zo krijg je met je abonnement, naast de kans om kleding te lenen en eventueel duurzaam aan te schaffen, ook korting op workshops en mag je introducées meenemen die het lenen van kleding zo ook eens kunnen uitproberen. Dus neem vooral dochters, zussen, buurvrouwen of andere kennissen gezellig mee naar onze kledingbieb! Naast de voordelen voor jou geeft jouw lidmaatschap ons de kans onze andere duurzame plannen voor de kledingbieb uit te kunnen voeren.
Kleding ruilen of gezellig aanschuiven in het atelier kan zonder abonnement. Hoe het allemaal precies werkt kun je lezen op de website die tegelijk met de opening wordt gelanceerd. Daar vind je ook de openingstijden. Woensdag 25 januari laten we belangstellenden graag vanaf 17.00 uur de kledingbieb zien. Lenen en inlopen bij het atelier kan daarna op vrijdag 27 januari van 13.30 tot 16.30 uur en op zaterdag 28 januari van 11.30 tot 13.30 uur. Overige data en tijden graag checken op de site.
Tekst: Jolanda Ramerman
Foto’s: Hans Heerink
1 gedachte over “Eerste kledingbieb van Overijssel!”
Wat ziet dit er geweldig uit dit zou moet op meer plaatsen komen geweldig idee
Heel veel succes vanmiddag !!