Kunstwerken in Lemelerveld (6) Sukerbiet

In Lemelerveld staan op diverse plaatsen kunstwerken. Die werken hebben allen hun eigen geschiedenis. Waarom staan ze op die plek? Wie is de kunstenaar of ontwerper? Wie hebben of wie heeft dit kunstwerk onthuld en wanneer? Allemaal vragen die ik per kunstwerk hoop te gaan beantwoorden. Een keer in de zoveel weken zal daaraan een artikel gewijd worden. Ook een foto van het kunstwerk zal niet ontbreken.

SUKERBIET

Als je bij de Kletsmajoor op het terras zit kijk je naar het kunstwerk De Sukerbiet dat aan het eind van de parkeerplaats van het Kroonplein staat. Dat kunstwerk is gemaakt van staal en verbeeldt een suikerbiet, in het Sallands dialect sukerbiet. Het staat kort bij de plaats waar vroeger de Suikerbietenfabriek en later IJzerconstructiewerkplaats De NIJL hebben gestaan.

Ontwerper en maker van het kunstwerk is Lemelervelder Wim Spijkerman. Zeker geen onbekende in ons dorp. Hij was 42 jaar werkzaam bij De NIJL waar hij eerst als chef monteur werkte. Later ging hij naar de binnendienst waar hij zich bezighield met innovatie en ontwikkeling. Na zijn pensionering is hij niet stil gaan zitten. Hij ontwierp en maakte meerdere kunstwerken zoals Landmark, op het voormalige viergemeentenpunt. Ook was hij een van de ontwerpers en medebouwer van het nieuwe Kerkbrugje. Daarnaast is er in De Brugstede ook nog een kunstwerk van hem te zien. Momenteel is hij bezig met een monument dat in de Stationsstraat komt, dicht bij het vroegere station van de OLDO-lijn. Een silhouet van een locomotief uitgevoerd in roestvrij staal.

Door Gerard Harmsen, namens de Ondernemersvereniging Lemelerveld, werd Wim Spijkerman benaderd om een kunstwerk te maken dat met de geschiedenis van Lemelerveld te maken had. Het moest een geschenk van de ondernemers aan de bewoners van Lemelerveld worden. Omdat Lemelerveld is ontstaan doordat er een suikerbietenfabriek stond, waar later na sluiting op dezelfde plek de NIJL kwam, was het voor Wim Spijkerman duidelijk dat het een suikerbiet, maar dan van roestvrijstaal moest worden. Hij ontwierp een suikerbiet waarbij het getal drie terugkwam. Bovenop de ronding van De Sukerbiet staan drie stelen. Die staan voor de mensen, de bedrijven en de rest.

De onthulling van het kunstwerk vond plaats op donderdag 22 maart 2012. Bij de start van de Open Bedrijvendagen in Lemelerveld. Voormalig Wethouder Maurits von Martels onthulde het kunstwerk samen met de kunstenaar en ontwerper Wim Spijkerman. Op deze manier werd de Sukerbiet weer tastbaar door de Ondernemersvereniging teruggebracht in Lemelerveld. Een voorwaarde van de ondernemersvereniging was dat het kunstwerk zo dicht mogelijk bij de plek van oorsprong van Lemelerveld zou komen. En dat is gebeurd.

Als we dus aankomende zomer weer op het terras bij De Kletsmajoor zitten, kunnen we weer genieten van het zicht op De Sukerbiet.

Tekst en foto’s Annet Schoorlemmer

(met dank aan Hans Heerink)

 

Deel dit:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *