In Lemelerveld staan op diverse plaatsen kunstwerken. Die werken hebben allen hun eigen geschiedenis. Waarom staan ze op die plek? Wie is de kunstenaar of ontwerper? Wie hebben of heeft dit kunstwerk onthuld en wanneer? Allemaal vragen die ik per kunstwerk hoop te gaan beantwoorden. Een keer in de zoveel weken zal daaraan een artikel gewijd worden. Ook een foto van het kunstwerk zal niet ontbreken.
ROMEO EN JULIA
In het hart van ons dorp, op het Kroonplein, staat een groot bronzen kunstwerk: Romeo en Julia. Het staat tegenover Café Restaurant Reimink en Bakkerij Van Der Most. Dat was niet de originele plaats. Eerst stond het aan de andere kant van de Ellenbroeksbrug. Maar door een renovatie van de brug en het Kroonplein in 2016 kwam het niet meer tot zijn recht op deze plek. Marktkramen, die natuurlijk ook op het plein thuishoren, en elektriciteitshuisjes namen het zicht helemaal weg. In overleg met de gemeente en de kunstenaar werd voor de nieuwe plek gekozen. Helaas kwam bij de renovatie van het Kroonplein aan het licht dat de fonteinfunctie niet meer werkte en dat het een enorme investering zou vergen als dat gemaakt moest worden. De kunstenaar heeft daarom in opdracht van de gemeente een extra sokkel gemaakt in de kleur aquablauw, de kleur van de zee. In 2020 werd het kunstwerk verplaatst naar de huidige plek.
In 1995 werd de laatste hand gelegd aan de overkluizing van het kanaal en de totale herziening van het Kroonplein. De werkgroep Lemelerveld na(ar) 2000 (Harry Lenferink, Mia van der Vegt-Meulink, Clemens van Ewijk (ondernemersver.),en Jaap Rieks (Plaatselijk Belang) was betrokken bij de keuze van het kunstwerk. Bij het budget van de overkluizing van het kanaal werd een bedrag beschikbaar gesteld voor enerzijds een fontein en anderzijds een kunstwerk. De kunstenaar Luk van Soom wist beide in een kunstwerk te verenigen.
Luk van Soom (1956) is beeldend kunstenaar en woont in Rijkevorsel (België). Doordat hij in contact kwam met een plaatselijke meubelmaker werd hij geïnspireerd tot de beeldhouwkunst. Hij studeerde van 1973 tot 1980 aan de Academie voor Schone Kunsten in Turnhout en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Daarna nog tot 1983 aan het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. In die periode won hij diverse prijzen. In 1992 vertegenwoordigde hij België op de wereldtentoonstelling in Sevilla, Spanje. Gedurende een aantal jaren was hij docent aan de Amsterdamse Rietveld Academie, later aan de Academie St. Joost in Breda en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Vanaf 1998 werkt hij als zelfstandig beeldend kunstenaar. Meer dan 50 beelden van hem staan in de Openbare Ruimte. Hij is vooral gefascineerd door de oerelementen: vuur, water en lucht; door planeten en wolken. Hij staat bekend als een dromer en vanuit zijn dromen krijgt zijn werk gestalte in sobere vormen en materialen. Voor meer informatie over hem is het zeker aan te raden eens op zijn website en op Wikipedia te kijken.
Voordat Luk van Soom het kunstwerk voor Lemelerveld ontwierp heeft hij zich verdiept in de geschiedenis van Lemelerveld. Hij heeft contact gezocht met inwoners en hij heeft rondgekeken in het dorp. Met deze gegevens is hij aan het werk gegaan. Dat resulteerde in het kunstwerk Romeo en Julia. Voor hem symboliseren zij gespletenheid en saamhorigheid. Door de overkluizing wordt het land aaneengeklonken om het nooit meer uiteen te laten drijven. Voor Romeo en Julia gold dat er geen barrière groot genoeg was om ze uiteen te drijven. Dit zijn maar enkele van de gedachten die aan het kunstwerk ten grondslag liggen. Het kunstwerk bestaat uit een mens die op zijn handen staat en op zijn voeten het hoofd van een vrouw draagt. Het beeld staat op een eivormig rotsblok waaruit 21 waterstralen begonnen te stromen toen Julia vanaf haar balkon het beeld doopte. Helaas zijn die waterstralen nu verdwenen.
Op 4 oktober 1996 werd het kunstwerk op het Kroonplein onthuld. Dit was een ludiek gebeuren dat om 18.00 uur begon. Alle kinderen van groep 6, 7 en 8 mochten deelnemen aan een beeldhouwwedstrijd door van klei iets te maken. Wim van der Beek, kunstrecensent, vertelde iets over de achtergrond van het kunstwerk Romeo en Julia en de gedachtegang van Luk van Soom. Daarna droeg de voorzitter van de werkgroep Lemelerveld na(ar) 2000 Harry Lenferink een proclamatie voor waarin hij een beeld gaf van de geschiedenis van het aan 4 zijden belaagde dorp. Hij riep iedereen op samen het feest te gaan vieren. Polyhymnia speelde daarna een feestelijk nummer. Hierna begon een klank en lichtspel van de groep Mycellium uit Deventer en kunstenaarsinitiatief Safe uit Dalfsen, waarbij ook de burgemeesters van Ommen, Reinier ter Avest, en Dalfsen, Leo Elfers, betrokken waren. Het was het verhaal van Romeo en Julia. De hereniging van Romeo en Julia was het startsein voor de burgemeesters om het kunstwerk te onthullen. Kunstenaar Luk van Soom was bij de onthulling aanwezig en jureerde de kunstwerkjes van de jeugd.
Regelmatig zitten er fietsers of wandelaars op het bankje bij het kunstwerk. Ook spelen er vaak kinderen omheen. Heel gezellig allemaal. Hopelijk kunnen we als deze pandemie voorbij is weer bij Reimink op het terras zitten en ook van daaraf genieten van het kunstwerk.
Dit was de laatste aflevering van Kunstwerken in Lemelerveld. Hopelijk worden er in de toekomst nog meer kunstwerken in Lemelerveld geplaatst. Zeker in de nieuwe wijken die er nog gaan komen.
Tekst en foto’s Annet Schoorlemmer
(met veel dank aan de Historische Werkgroep Lemelerveld en Hans Heerink)
Naschrift:
Er is een mooie wandelroute uitgestippeld in Lemelerveld langs een aantal van de kunstwerken en historische punten in Lemelerveld. Kijk hiervoor maar eens op:
https://www.landschapoverijssel.nl/routes/historische-route-lemelerveld