Naar aanleiding van de persconferentie volgt hieronder een opsomming van de nieuwe corona maatregelen:
Maatregelen die per direct gelden
Basisregels blijven belangrijk
Om de verspreiding van het virus te beperken, is het erg belangrijk dat iedereen de basisregels blijft volgen. Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn. De basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen. Blijf daarom de basisregels tegen de verspreiding van het coronavirus volgen. Ook als je al gevaccineerd bent. Mensen kunnen elkaar nog steeds besmetten. Ook na vaccinatie.
Onder de basisregels wordt verstaan:
- Testen bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
- Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
- 1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen.
- Schud geen handen.
- Was vaak en goed je handen.
- Hoest en nies in je elleboog.
- Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.
Thuiswerkadvies en advies voor onderweg
Thuis werken is een efficiënte manier om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het helpt om het aantal contactmomenten te verminderen. Daarom wordt het geldende thuiswerkadvies aangescherpt naar: werk minstens de helft van de tijd thuis.
Voor mensen die wel naar hun werk moeten of die in hun vrije tijd op pad gaan geldt de oproep: mijd drukte onderweg en reis buiten de spits. Zo voorkomen we dat het op bepaalde momenten te druk wordt.
Maatregelen vanaf 6 november
Mondkapjesplicht
Momenteel geldt de mondkapjesplicht op de volgende locaties:
- het openbaar vervoer, alleen in trein, tram, bus, metro en veerboot.
- bedrijfsmatig personenvervoer, zoals in de taxi, personenbusjes en touringcars;
- op luchthavens (vanaf de securitycheck) en in vliegtuigen. Luchthavens kunnen zelf nog aanvullende regels toepassen.
Vanaf 6 november gaat de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht in alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen (CTB’s) gebruikt worden. Dit geldt onder andere voor:
- In alle voor publiek toegankelijke gebouwen binnen en overdekte gebieden waar geen coronatoegangsbewijs wordt gebruikt zoals:
- Supermarkten, winkels, bibliotheken, spellocaties en pretparken.
- Het openbaar vervoer, op het station, inclusief winkels op het station, op perrons en bij tram- en bushaltes.
- Op de hele luchthaven en in vliegtuigen.
- Bij verplaatsing in mbo scholen, hogescholen en universiteiten. Als je zit mag het mondkapje af.
- Bij de uitvoering van contactberoepen, waar nodig, dit geldt zowel voor klant als voor dienstverlener.
Op deze plekken is het dragen van een mondkapje verplicht. U riskeert een boete van 95 euro als u geen mondkapje draagt.
Verbreden van de inzet van het coronatoegangsbewijs
De inzet van een coronatoegangsbewijs verkleint de kans dat het virus hier kan rondgaan. Door alleen mensen toe te laten die hersteld, gevaccineerd of getest zijn wordt het besmettingsrisico aanzienlijk verminderd voor alle bezoekers. Het coronatoegangsbewijs sluit de kans op besmetting niet uit. Het zorgt ervoor dat iedereen zo veilig mogelijk samen kan komen. Daarnaast draagt het gebruik van het coronatoegangsbewijs bij aan het open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit.
Voor een aantal sectoren is het gebruik van coronatoegangsbewijzen verplicht. Deze aangewezen sectoren kunnen alleen open met de inzet van coronatoegangsbewijzen. Dit gold tot nu toe voor:
- horeca binnen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen;
- casino’s;
- evenementen, zoals festivals, feesten en optredens;
- zakelijke evenementen met vaste zitplek, zoals een congres;
- publiek bij een professionele sportwedstrijd;
- bij culturele plekken zoals bioscopen, theaters en concertzalen.
Vanaf 6 november geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken.
Het gebruik van het coronatoegangsbewijs is dan ook verplicht voor onder meer:
- Doorstroomlocaties in sectoren waar het coronatoegangsbewijs verplicht is: in horeca, sport, kunst en cultuur en evenementen sectoren. Dit zijn dus locaties waar er een doorstroom van bezoekers is, zoals musea en monumenten. Dit geldt niet voor bibliotheken.
- Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Bijvoorbeeld kermissen en bepaalde sportevenementen.
- Buitenterrassen in de horeca.
- Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen etc. En voor publiek bij amateursport. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines. Jeugd tot 18 jaar is hiervan uitgezonderd.
- Er is een wettelijke uitzondering voor professionele sporters.
- Georganiseerde kunst & cultuur beoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel. Jeugd tot 18 jaar is hiervan uitgezonderd.
- Er is een wettelijke uitzondering voor bijv. professionele acteurs en toneelspelers.
Georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar, zoals sinterklaasintochten, zijn uitgezonderd van de verplichting van het coronatoegangsbewijs.
Vooruitblik andere maatregelen
Coronatoegangsbewijs op de werkvloer
De besmettingscijfers nemen ernstig toe en daarmee ook de druk op de zorg. De werkvloer is een van de plekken waar mensen besmet raken met het coronavirus. Het is belangrijk de verspreiding van het virus op de werkvloer zoveel mogelijk te beperken. Daarom wordt er gewerkt aan een wetsvoorstel dat het gebruik van het coronatoegangsbewijs (CTB) op de werkvloer mogelijk maakt. Het kabinet stuurt dit wetsvoorstel zo snel mogelijk naar de Kamer. Dan volgt ook meer informatie over het gebruik van het CTB op de werkvloer.