Wie wist dat je meloenschillen net als augurken kunt inmaken? En dat dat ook nog eens hartstikke lekker is! Sanne ter Horst, winnares van de Left Over Recepten-challenge van de provincie Overijssel, zit vol gekke ideeën voor kliekjes. Vandaag krijgt ze haar prijs. “Ik vind het leuk mensen kennis te laten maken met voedsel dat ze eigenlijk niet zo snel zouden eten. Nieuwe recepten uitproberen vind ik ook erg leuk. Toen ik de challenge zag dacht ik dus meteen hier ga ik mee aan de slag.”
Voor de Left Over Challenge die tijdens de Verspillingsvrije week van 7-13 september plaatsvond, gingen leerlingen van het (V)MBO de uitdaging aan en stuurden hun beste recept van restjes in. Een vakjury met onder andere chef-kok Nelson Tanate van De Librije, beoordeelde de inzendingen op originaliteit, gebruik van producten en op de onderbouwing van de scholieren voor de gemaakte keuzes.
Vegan bananenbrood
De inzending van Sanne sprong er voor de jury uit. Ze deelde niet alleen een geweldig origineel recept, maar voegde ook nog een persoonlijke noot toe. Zoetzure pickles van meloenschillen zijn namelijk niet haar enige culinaire creatie. Voor haar eigen vegan bananenbrood zet ze zelfs haar opa en oma aan het werk. “Thuis blijven er vaak bananen over die al bijna beschimmeld zijn. De meeste mensen gooien die weg maar ik wil juist de meest bruine bananen die er zijn. Zelfs mijn opa en oma bewaren de bananen voor mij. Jaarlijks worden er wel 75 miljard bananen weggegooid! Dat is bijna de helft van de bananenteelt. Erg zonde en het heeft ook nog erg negatieve impact op het klimaat.” En daar heeft Sanne helemaal gelijk in.
Aan de Left Over Receptenchallenge hebben meerdere scholen meegedaan. De hoofdprijs voor het winnen van de challenge krijgen Sanne en haar medeleerlingen van het Deltioncollege op 5 november. Zij gaan dan op survival in het bos: op zoek naar eten. Deze ‘back to nature workshop’ wordt verzorgd door Explore en Stichting Jong Leren Eten.
Toekomstdroom
Wat Sanne betreft eindigt het avontuur hier niet. Sanne’s dromen reiken verder. “Ik zou graag later ook mijn eigen recepten willen delen en mensen laten proeven.” Misschien dat jurylid en chef-kok bij De Librije Nelson Tanate haar alvast een keertje achter de schermen kan laten meekijken? Eén ding is zeker. Met Sanne ter Horst heeft de Provincie Overijssel er een nieuwe ambassadeur tegen voedselverspilling bij! En dat komt goed uit. Want op 12 oktober is de tweede challenge gestart onder studenten: Eten uit de Streek.
Bij deze challenge worden studenten van de Universiteit Twente, Hogeschool Windesheim en Saxion Hogeschool de komende weken uitgedaagd om met hun woon- of /eetgroep hun ‘beste bordje’ samen te stellen met producten uit de regio. Daarmee maken ze kans op de hoofdprijs van maximaal € 1.000,-! Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden via Mijn Beste Bordje.
Goed voor klimaat en portemonnee
Met de Left-Over challenge vraagt de provincie aandacht voor het tegengaan van voedselverspilling. Dit sluit aan bij het doel van de Rijksoverheid om in 2050 klimaatneutraal te zijn. In Nederland verspillen we jaarlijks ongeveer 34 kilo voedsel per persoon. Elke verspilde kilo staat voor ongeveer 3 kilo CO2 -uitstoot. Door minder voedsel te verspillen, dragen we dus bij aan het klimaat. Daarnaast is het ook goed voor je portemonnee: je kunt tot wel € 120,- per persoon per jaar besparen.